Chefsrekryterare – se bortom de självklara egenskaperna

4 år sedan.

När du ska fylla en chefsposition finns det säkert en del egenskaper du letar efter att kunna checka av hos en kandidat. Du kanske till och med snabbt avfärdar någon som inte har de egenskaper som du ser som självklara. Men risken finns då att du kastar bort en kandidat som egentligen hade passat perfekt – och att den du faktiskt satsar på kan misslyckas totalt.

Som chef sitter du på fler roller än bara en

Att arbeta som chef idag innebär inte bara att man tar sig an en roll – det är flera roller inom ramarna av en titel. Därför krävs flera olika förmågor och beteenden som plockas fram beroende på situation. En förekommande utmaning för en kandidat som kliver upp i en chefsposition för första gången är att kunna lämna de egenskaper de använt i sin gamla roll, och istället börja anamma de förmågor som krävs för chefsrollen.

Det självklara kan resultera i misslyckande

Här följer ett exempel på hur en chefsrekrytering kan gå till. Du som ansvarig rekryterare har fått en ansökan till en marknadschef tilldelad dig. Nedan kan du se några av personens egenskaper:

  • Extrovert
  • Stark tro på egen målbild
  • Bra på att tala inför folk
  • Drivkraft att lyckas

När du tittar på dessa egenskaper skulle du nog känna att du hittat en bra match – inte sant?

Det kan dock gå helt fel. I detta exempel fick personen i fråga rollen som chef men fastnade helt i sina gamla hjulspår som talare och säljare. Hen drevs för mycket av sin egen lust att synas och höras, att lyckas med egna mål och att fylla sitt bekräftelsebehov. Vilket resulterade i flertalet konflikter, dubbelkommandon och felbeslut.

Personen hade istället behövt förmågan att kunna byta fokus och mål beroende på situation och person, samt en mer analytisk förmåga för att kunna se helheten. Plus att hen saknade självdistans och förmågan att få hjulen att snurra hos andra – eftersom hen var fokuserad på sin egen målbild.

Ibland är de bästa  – de tillsynes otippade

I detta exempel presenteras istället en kandidat till en tjänst som IT-chef. I dennes tidigare roll var hen nöjd i sin trygghetszon, höll sig till det hen kunde bäst och hade ingen tidigare erfarenhet av att vara chef. Här är några av kandidatens egenskaper:

  • Expert på sitt område
  • Introvert
  • Analytisk
  • En god lyssnare

Risken finns att du blir lite avskräckt och tror att kandidaten inte har de “people skills” som krävs hos en chef. Men i det här exemplet fick hen jobbet, och det visade det sig bli en fullträff. Dels för att personen verkligen var expert och förstod sina medarbetares situation. Men också för att hen är introvert – vilket innebär att hen är observant, inlyssnande och kan agera problemlösare. Hens analytiska sida leder till att hen kan fokusera på människan, hela organisationen och förstå helheten.

Sammanfattningsvis råder vi dig att tänka till när det kommer till vilka egenskaper som kravställs för olika chefsroller. Det kan vara avgörande för hur lyckad rekryteringen blir!